blanke ark

Utkrystallisert til et ord …

Hei på deg!

Jeg sitter her med de blanke arkene mine. Det er ikke enkelt å komme videre. Jeg har tenkte og jeg har fundert. Nå tror jeg at jeg har kommer et skritt videre. Jeg har laget noen ord, noen tanker. Jeg har til og med skrevet ting ned på små lapper. En ryddig kar jeg kjenner mente at det bare gikk an å lage en roman med en god disposisjon. Jeg er uenig. Jeg kan ikke forutse hva som tyter ut når jeg skriver. Det er umulig for meg å forutse det som skal skje.

ord til en disposisjon

ord til en disposisjon

Disposisjon

Det kan ta tid å komme  seg framover i historie. Noen ganger så blir jeg hengende igjen ved en detalj, skriver side opp og ned uten å komme til neste punkt på disposisjon-en. Andre ganger kan noe lite bli stort og sentalt. En uskyldig skygge på veggen kan vokse seg stor og den kan overta hele kapittelet, noe som gjør at det neste hjeg hadde planlagt utgår-

Jeg skriver kaotisk og med innfalls metoden. Det betyr ikke at jeg skrive uten rammet og grenser. Jeg må ha noe som leder meg framover, det er bare ikke en disposisjon fordelt på små lapper. Jeg gjør noe annet. Jeg koker essensen av stoffet ned til noen få side, så noen linjer …. etterhvert så sitter jeg igjen med noe ord – et ord.

 

En roman kan kokes ned til en enkelt glose, det er ikke enkelt å gjøre dette. Jeg må ofte tenke utenfor boksen for å komme i mål, men som regle så finner jeg et ord som rommer alt. Farlig enke handler om sårbarhet, Tur-retur Helvete danser rundt ordet kamp. Når jeg har dette ordet så kan jeg drodle og skape ideer. Jeg kan trekke opp linjer på en historie, så skriver jeg. utfyller romanen med «essensordet» i sentrum. Sånn lager jeg en ny historie. Du kan lese mer om Farlig Enke her.

I disse dager så leter jeg etter det neste begrepet som skal fange min interesse. Jeg vil finne fram til et ord, et begrep som rommer en hel roman. Det var ingen som sa at dette arbeidet var moro. Noen ganger så føler jeg at jeg sliter.

Deveny

Du kan lese en anmeldelse av Farlig Enke her!

 

Cover Farlig Enke

Cover Farlig Enke

Forsiden av Tur-Retur Helvete, tegnet av Kyriakos Goumas

Forsiden av Tur-Retur Helvete, tegnet av Kyriakos Goumas

 

 

 

 

 

Relaterte artikler

44 Comments

 • Bryte grensene! - Deveny 8. februar 2019 at 12:00

  […] Jeg skriver om mørke ting, og jeg drar strikken langt i mitt forfatterskap. Jeg kan bare si en ting. Det er ikke alltid enkelt å gå ditt hvor teksten bringer meg. Som forfatter må jeg føle det som skjer i teksten. Jeg må leve meg helt inn i det jeg skriver om. Noen ganger så må jeg reise helt fram, bli kjent meg omgivelsene. Se for meg det som står mellom permene. Skal en person drepe så må jeg gjøre det i fantasien. I Farlig Enke så klarte jeg å holde meg innenfor mine egne grenser. Jeanette Sofie Astrup dreper i selvforsvar, det klarte jeg. Jeg kan se for meg at dette er mulig i en gitt situasjon. Men mine karakterer roter seg borti i mye rart, og det krever mye av meg. Jeg må bruke min skriveguide flittig. […]

  Reply
 • En karakter blir født - Deveny 2. februar 2019 at 14:27

  […] Ordene gir liv til den karakteren jeg forsøker å skape. Jeg må gripe fatt i noe, så kommer livet rennende inn. Jeg har akkurat skrevet tre sider med tekst, blitt litt kjent med vedkommende. Nå må jeg skrive de sidene om igjen, få inn mer liv. De tre sidene kan bli til 10 sider, eller de kan forsvinne og bli borte. Det er det som er så spennende med å skrive, «skape» liv. Jeg vet aldri hva som skjer før det er skrevet. Jeg har en guide, en rammen, men innenfor den så er alt mulig. Du kan lese om dette her. […]

  Reply
 • Amanda 31. januar 2019 at 23:17

  Så kul att få veta hur du gör när du börjar skriva en bok, ja ibland tar det stopp i skrivande då får man vänta. Kommer dina böcker ut på svenska?

  Reply
 • Sandra 30. januar 2019 at 14:28

  Jag förstår att det är tufft, jag har länge velat skriva en bok, men ännu inte kommit till skott pga ideérna inte vill komma. Du ska se att det lossnar för dig ❤

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 30. januar 2019 at 14:41

   Det løsner nok snart skal du se. Ting surrer og går i bakgrunnen.

   Reply
 • Elisabeth 30. januar 2019 at 12:04

  Ibland tar det stop. Får hoppas du kommer igång snart igen. Skickar en varm kram

  Reply
 • Sophia W 30. januar 2019 at 11:08

  Ibland tar det stopp..hoppas det släpper snart och att du kommer igång igen 🙂

  Reply
 • Anna 30. januar 2019 at 10:10

  Så spännande att läsa om författares olika tankar kring skrivprocessen. Nu var det längesedan jag skrev noveller eller utkast till roman (aldrig någonsin med tanke på att bli publicerad), men jag är nog mer som du. Vet inte riktigt i förväg vad som kommer att hända, utan dras med längs vägen.

  Reply
 • Pärla Karlsson 30. januar 2019 at 10:03

  Så jobbigt när det tar stopp men tror säkert inspirationen kommer komma när du minst anar det.

  Reply
 • Lisa 30. januar 2019 at 10:01

  Vad fin blogg du har 🙂

  Reply
 • Pt Lilla Ax 30. januar 2019 at 09:07

  Spännande att följa din process! Lycka till!

  Reply
 • Madde 30. januar 2019 at 08:22

  Ibland fastnar man, så är det bara. Bra tips det där att skriva ner några ord och jobba utefter dom. Gillar att läsa om det skrivande.

  Reply
 • Jennifer 29. januar 2019 at 23:18

  Att det tar stopp ibland är helt normalt, hoppas inspirationen flödar snart igen 🌸

  Reply
 • Sarah 29. januar 2019 at 23:13

  Jag kan tänka mig att det är svårt att veta vad man ska skriva ibland 😛 Hoppas det går bättre snart 🙂

  Reply
 • Kirsi 29. januar 2019 at 22:47

  Jag tycker att du beskriver mig i mitt skrivande där. 🙂 Ibland fastnar jag så hårt att det kan ta flera dagar att få till ett enda stycke. Jag börjar lära mig dock, att när jag fastnar är det för att jag inte har inspiration att skriva det just då. Och inspiration kan jag inte tvinga fram. Så är det i allt mitt skapande. Ibland behöver jag pausa i en vecka eller så.

  Reply
 • Hannas krypin 29. januar 2019 at 21:34

  Jag är helt säker på att inspirationen snart kommer flöda. Jag tror att alla har skrivkramp någon gång.

  Reply
 • Kamilla 29. januar 2019 at 20:03

  Att fastna och köra fast måste vara en författares inte vilja känna känsla. Hoppas lusten och drivet snart kommer tillbaka.

  Reply
 • Jeanette 29. januar 2019 at 19:21

  Hoppas du snart hittar det rätta ordet som kan få igång din kreativitet.

  Reply
 • Lillan Kind 29. januar 2019 at 19:17

  Det är intressant att få inblick i hur författare tänker kring skapandeprocessen av en bok. Det verkar liksom med bloggandet finnas uppfattningar om hur skrivandet ska styras upp. Jag är nog lite som dig. Lycka till med att hitta ordet som sätter skrivandet i rullning!

  Reply
 • Jennifer 29. januar 2019 at 17:32

  Det är jobbigt när man fastnar, hoppas du snart kommer vidare 😊

  Reply
 • julia 29. januar 2019 at 16:58

  Du är så himla duktig på att skriva! Du får ta en paus och göra något som inspirerar dig och se om idéerna kommer upp 😊❤

  Reply
 • Fnulan 29. januar 2019 at 16:51

  Usch det är så svårt att prestera när det inte bara flyter på som man vill Du ska se att det bubblar snart!

  Reply
 • Michelle 29. januar 2019 at 14:35

  Typiskt att det står still i huvvet men då kanske man behöver göra något annat o släppa lite på skrivandet för att hitta tillbaka lite till sin inspiration 💕

  Reply
 • Fröken Rödlök 29. januar 2019 at 14:31

  Det där känner jag igen i mitt pluggande. Står stil och pappret förblir tomt.. Tar man en paus, gör någonting annat och så lossnar allt sen =)

  Reply
 • Madelene 29. januar 2019 at 13:27

  Märker att de ibland blir tvär stopp mitt i en inlämning ibland. Men allt eftersom tiden går dyker de upp idéer. Även skrivande på bloggen kan jag ocksp få tvärs topp iblan

  Reply
 • Anna 29. januar 2019 at 12:18

  Ibland blir det stopp bara! & det är svårare att skriva än vad man kan tro.
  Jag håller på och skriva min första bok och du är en sån inspiration för mig!

  Reply
 • Evelina 29. januar 2019 at 10:49

  Du verkar vara så duktig på det du gör

  Reply
 • Therese Carlsson 29. januar 2019 at 10:45

  Skriver du på någon bok nu ?

  Reply
 • Daisy 29. januar 2019 at 10:12

  Det kommer komma du är duktig på det du gör 🙏

  Reply
 • Amanda 29. januar 2019 at 08:37

  Du skriver värkligen jätte bra 😊

  Reply
 • Viktor Högnäs 29. januar 2019 at 08:18

  Du som skrivit så mycket, du verkar så himla duktig på det ju! 🙂

  Reply
 • BforB 29. januar 2019 at 00:03

  Er du opptatt av de grammatiske verktøya. Feks. hvilken tid du skriver i og bruker du i så fall bare en tid? Tenker du mye om du skriver linjert eller velger du forskjellig? Feks. bruke «jeg» eller betrakteren utenfra. Dette er noe jeg tenker kan være vanskelig å være bevisst nok på. Hvorfor valga blir gjort….

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 29. januar 2019 at 10:36

   Oj, dette er store spørsmål. jeg kommer til å svar ei detalj over tid. Jeg skriver i fortid, først så skrev jeg både Farlig Enke og Tur-retur Helvete i nåtid. Det ble greit, men så endret jeg mening. Gikk for det tradisjonelle. Nå skriver jeg i fortid fordi jeg har mest trening med det.

   Jeg vet ikke helt hva du mener med linjert, så det kan jeg ikke svare på.

   Jeg varierer fortellerstemmen og skriver med den stemmen som passer best. I Farlig Enke ble det tredje person, og i Tur-retur Helvete har jeg en jeg stemme. Den neste boken blir i tredjeperson., Jeg bruker ikke allviter, da forsvinner mystikken i mine øyne.

   Reply
   • BforB 31. januar 2019 at 14:18

    Med linjert mener jeg tiden kronologisk, altså dag for dag :). Syns dette er interessant, har prøvd å skrive litt lengre ting enn noveller og oppdaget disse utfordringene og at det var vanskelig å være bevisst nok for meg.

    Reply
    • Lene Bjørg Kanden 31. januar 2019 at 14:28

     Dette jobber jeg med hele tiden. Jeg skriver ikke linjert, jeg hopper rundt for å få en bedre historie.

     Min redaktør elsker det jeg gjør, og språkvaskeren hater det. Nå er det snart opp til leseren å avgjøre.

     Reply
 • Mona Iren 28. januar 2019 at 23:22

  Så gøy å lese litt om hvordan du jobber😊

  Reply
 • Gry H. 28. januar 2019 at 20:14

  Jeg ser for meg dette med begynnelsen som et mareritt å få på plass dersom jeg skulle skrevet noe iallefall 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 28. januar 2019 at 20:51

   Det er viktig å finne dette ene ordet, så de kan flette seg inn i historien fortløpende. Jeg har utrystalisert et par ord som kanskje kan brukes. Holder deg oppdatert.

   Reply
 • frodith 28. januar 2019 at 19:30

  Jeg er imponert over at du klarer skrive så langt, som en hel roman. Jeg er jo glad i å skrive, og skriver nærmest i «transe» de små novellene mine… De bare flyter ut gjennom hode og penn. Men sånn kan man jo ikke skrive en roman 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 28. januar 2019 at 20:52

   Jeg trenger så mange ord for å få fram poenget mitt. Det er nok bare sånn jeg er laget.

   Reply
 • Randi 28. januar 2019 at 18:39

  Jeg har dyp respekt og er mektig imponert at du får det til.

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 28. januar 2019 at 20:53

   Takk, takk, du har fulgt meg i mange år og vet hvor mye jeg har kjempet for å komme hit.

   Reply
 • annebe 28. januar 2019 at 17:43

  Du får bruke den tida du trenger..men håper du koser deg litt med skrivinga også da..regner med det :))

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 28. januar 2019 at 17:46

   Jeg elsker å holde på selv om jeg noen ganger blir sprø 🙂

   Reply

Leave a Comment