Bilde fra en roman

Hva er en roman?

Bilde fra en roman

Bilde fra en roman

Hei på deg!

Jeg sitter her, dagen etter utgivelsen av Tur-retur Helvete. Jeg vet at dette er andre gangen jeg gjør dette, men det er like sprøtt. Det er like rart å være ferdig. Jeg sitter her og stirrer ut, det er hvit utenfor snøen falt tungt i går kveld. Skjermen er blank og jeg skal begynne på en ny roman, et nytt stykke arbeid. Det er i grunn litt rart, for jeg er ikke sikker på at jeg egentlig vet hva en roman er.

Hva er en roman?

En roman er en fritt fortalt prosafortelling som kan gies ut i bokform eller som en føljetong. Fortellingen handler om det sjelelige og krever en karakterutvikling, det skal skje noe med menneskers følelser. Romanen erstattet ridderdiktningen og var begynnelsen på den moderne europeiske idéhistorie. I følge de lærde er ordet roman et fransk låneord, utviklet fra romanse, romantikk.

Romanse er i denne sammenhengen et fortellende og stemningsfylt dikt på romansk vulgærspråk – et språk med opphav i latin.

Romantikk var en åndsretning på slutten av 1700 tallet og den lever i beste velgående i dag.

Jeg kan ikke akkurat si at jeg forsto så mye av dette. Det jeg har skjønt er at en roman er en historie, en samling ord. Setningene henger sammen og de skaper en helhet. En roman er noe man leser, en roman har noe å formidle. Fokuset er menneskets liv og følelser. Du kan lese litt om hvordan en karakter blir født her.

Jeg kjenner at disse forklaringene forvirrer mer enn de oppklarer. Jeg liker å holde meg til detaljene, se på et menneske, en hendelse. Fokuserer på hva en karakter gjør. Når jeg har holdt på med dette en stund så danner det seg en fortelling, og er jeg riktig heldig så blir det en roman. Noe som det er verdt at andre leser. Jeg har skrevet en roman og en selvbiografi, litt bekjennelseslitteratur.

Nå er det bare å sitte å vente på at neste roman skal modnes i hodet mitt.

Deveny

 

Omslag Tur-retur Helvete

Omslag Tur-retur Helvete

Cover Farlig Enke

Cover Farlig Enke

Relaterte artikler

3 Comments

 • Lillan Kind 22. februar 2019 at 14:24

  Intressanta tankar! Jag har aldrig funderat på vad en roman egentligen är. Har bara sett romanen som att någon vill berätta något, och har satt det på pränt😊

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 3. mars 2019 at 11:44

   En roman er noe mystisk og fengende. Jeg tenker på det hele tiden 🙂

   Reply
 • Gry Henriksen 21. februar 2019 at 17:53

  ..- Og om en legger til at det engelske ordet for roman [novel] tilsvarer det norske for kortversonen av nettopp denne, synes det som den berømmelige spikeren i kista er banket inn for mitt vedkommende iallefall (haha).

  Reply

Leave a Comment